start > wandelsite > reisinformatie

Reisinformatie Scandinavie

klik voor een vergroting

Deze pagina kan behulpzaam zijn bij het plannen van een tocht. Het item 'weer' bevat een link naa reen pagina van SMHI over de sneeuwdiepte (historische en actueel). In 1987 ging ik eind mei met mijn vriend naar de Femundmarka, een van de Zuidelijkste fjällen. Zoals u op de foto kunt zien was dat de verkeerde periode: het smelten van de sneeuw was nog in volle gang. We zijn toen in Dalarna de Siljansleden gaan lopen.

Handig is dat je tegenwoordig voor Noorwegen, Zweden en Finland nu online op een zeer gedetailleerd niveau het gebied kan bestuderen. Dat maakt de voorbereiding een stuk eenvoudiger (zie item wandelkaarten).

Openbaar vervoer naar Scandinavië

Per trein

  • Amersfoort-Duisburg (of Enschede-Munster, of Hengelo-Osnabruck)--Hamburg-Rodby-Kopenhagen (vanaf 2015 alleen doordeweeks)
    Regiotrein Kopenhagen - Malmö; (over de Øresundsbrug)

Routeplanners:

Per vliegtuig:

Gebruikelijke aanvliegroutes met dagelijkse lijnvluchten naar Lapland:

  • Noord Noorwegen: Via Osla naar Tromsö, Alta, Bodö
  • Midden Noorwegen: Trondheim (direct)
  • Noord Zweden: Via Stockholm naar Östersund, Umeå, Luleå of Kiruna
  • Fins lapland: via Helsinki naar Rovaniemi, Ivalo, Kittalä

Routeplanners:

Per Auto

Het is nu mogelijk om zonder veerboot naar Zweden te rijden. Je kunt de brug over de Grote Belt nemen bij Odense en de brug-tunnelcombinatie van Kopenhagen naar Malmö over de Sont. (A1 naar Hamburg - bij Hamburg richting Flensburg - naar Denemarken en de rest wijst zich vanzelf)

Meer klassiek is de route via Puttgarden en Helsingor (A1 Hamburg - Puttgarden -ferry- Rodby - Kopenhagen - Helsingör -ferry- Helsingborg). Van Utrecht naar Helsingborg is goed op 1 dag te doen.

Openbaar vervoer binnen Zweden

Trein

De Zweedse spoorwegen zijn geprivatiseerd. Via aanbestedingen hebben verschillende bedrijven concessies verkregen om spoorlijnen te exploiteren.

  • SJ (De Zweedse NS, bedient de hoofdlijnen, via de site zijn ook e-tickets van andere vervoerders te bestellen)
  • Öresundståg (Kopenhagen-Malmo en verder de Regio Skåne)
  • Krösatågen Treinen in Jönköping, Kalmar, Halland, Blekinge, Kronoberg och Skåne.
  • Tågkompaniet (Trajecten in Bergslagen, Roslagståg en X-Tåget met traject Gävle - Ljusdal/Sundsvall.
  • Norrtåg Trajecten Trondheim-Sundsvall en trajedcten in Noord-Zweden (Sundsvall-Narvik)

Busvervoer

Het openbaar vervoer is voor wat betreft bussen (Bussen) en regionale spoorlijnen (Läntåg) provinciaal georganiseerd (Länstrafiken). De Svenska Lokaltrafikföreningen (SLTF) behartigt de belangen van dit openbaar vervoer. Hier vind je ook een overzicht van de regionale vervoersmaatschappijen.

  • Svenska Lokaltrafikföreningen

Meer informatie

Voor de boootijen in de zweedss fjällen zie :stf boottijden.

Openbaar vervoer binnen Noorwegen (Noord Noorwegen)

Busvervoer in Noord-Noorwegen:

Noorwegen kent ook een netwerk uitgebreid netwerk van binnenlandse vluchten. Zie verder:

Openbaar vervoer binnen Finland (Fins Lapland)

Het busvervoer in Lapland is geprivatiseerd. Verschillende maatschappijen zijn actief op dezelfde routes. Maatschappijen geven tijdtabellen uit voor hun eigen maatschappij. Twee bekende maatschappijen die ook uitgebreid in Fins Lapland rijden:

Het finse woord voor tijdtabel is Aikataulut, een routekaart is Reittikarta. Hieronder zie je een schema met de buslijnen.

Verkeersbureaus

Verkeersbureau's

Links Algemene reisinformatie

Reisinformatie is ook te vinden op websites met meer algemene informatie over Scandinavie:

Beste wandelperiodes Lapland

De provincie Norrbotten schetst voor Zweeds Lapland de volgende geschikte wandelperiodes:

Midzomer – midden juli
Nu ser du midnattssol, fåglar och de tidiga blommorna. Det kan fortfarande vara högt vattenstånd, eftersom snösmältningen kan pågå och det gör vattendragen svåra att komma över. Myggen kommer vanligtvis vid midsommar.

Kortom hoge waterstanden en muggen

Midden juli – eind augustus
Blommningen är rikast i juli, men fortsätter med sent blommande växter i augusti. Myggen blir färre, men knotten kommer istället. Det är fler vandrare längs lederna. Det blir mörkare på kvällarna.

Minder muggen maar meer knoetjes, Veel wandelaars en het wordt 's avonds weer donker.

Eind augustus – midden september
Det blir kyligare, med hög, klar luft om vädret är fint. Naturen exploderar i färger: rött, organge och gult. Det regnar inte lika mycket som tidigare under sommaren. Nu när vattnet sjunkit undan är bästa tiden för fiske. Kvällarna är mörka och kan också bli kyliga. Risk för tidig snö. Nu är inte så många vandrare i farten och stugvärdar kan saknas i en del stugor.

Mooi weer, minder regen, lage waterstand. Donkere avonden en koeler. Kans op sneeuw. Niet zo veel wandelaars meer.

Mijn voorkeursperiode, die overigens tot eind september loopt. Vanaf half september moet je in het Noord-Westen van Norrbotten al wel rekenen op sneeuwbuien en pittige nachtvorst (-10° C gemeten half september in de buurt van Abisko). Vanaf medio oktober blijft de sneeuw daar liggen en in november kan er al geskied worden, heb ik me laten vertellen.)

Mobiel bereik

De volgende sites geven een overzicht van het bereik van het GSM-netwerk in Scandinavie:

Het weer

Meteorologische instituten en weerwebsites

Sneeuwbedekking Zweden

De Zweedse KNMI, het SMHI heeft een brochure Snö i Sverige uitgebracht met daarin kaartjes over de sneeuwdiepte en het begin en einde van de sneeuwbedekking. Handig bij de planning van de vakantie in voor- of najaar.

Wandelkaarten

Topografische kaarten voor Scandinavië zijn on-line verkrijgbaar:

Zweden

Kartbutiken (ook in het Engels).
- kies de kaarten van Läntmateriet
- Voor het berggebied kun je goed lopen op de Fjällkartan (1:100.000) en voor de Zweedse bossen zijn de Vägkartan (1:100.000) uitermate geschikt. De meeste wandelroutes zijn op deze kaarten ingetekend. Kaarten van 1:50.000 zijn niet nodig als je redelijk kaart kunt lezen.
- lantmateriet geeft de mogelijkheid om je eigen kaart te printen:Kartutskrift

Finland

Mapshop van Karttakeskus (helaas niet meer in het Engels).
- Voor de meeste wandelgebieden bestaan speciale Outdoor Maps of Ulkoilukartat (1:100.000 of 1:50.000), of speciale Tourist maps (Matkailukartat)
- De autokaarten van 1:200.000 de zgn GT-tiekartat zijn goed bruikbaar als overzichtskaart.
-de Finse topografische kaarten Maastokartta 1:50.000 zijn opnieuw uitgegeven. Ze zijn er in twee indelingen:

 

Noorwegen

Zie voor een overzicht Statens Kartverk. Op de site kun je ook zelf een kaart samenstellen en printen: Norgeskart. Ideaal om een tocht voor te bereiden.

Algemeen

Goede overzichtskaarten van Noord-Lapland voor plannings-doeleinden zijn de Noorse Cappelens kart 5 Troms og Finnmark (1:400.000) en de kaart Nordkalotten van het Zweedse Kartförlaget (1:700.000). Voor Fins lapland bewijzen de Tiekartta van Karttakeskus goede diensten. GT16 tot en met GT19 (1:200.000).

De ervaring leert dat kaarten met een schaal van 1:100.000 ruim voldoende zijn om op te lopen. Deze kaarten bevaat alle benodigde details (wandelpaden, bruggetjes etc.

Handig is dat je tegenwoordig voor Noorwegen, Zweden en Finland nu online op een zeer gedetailleerd niveau het gebied kan bestuderen. Dat maakt de voorbereiding een stuk eenvoudiger.

Accomodatie (campings / hostels)